В Левски си имат крило, но не знаят за него


Цветелин Тонев е откритие на Ясен Петров

Срещу Пирин Разлог хубавите неща в състава на Левски бяха доста малко. Сините отново се мотаеха на терена и създадоха малко голови ситуации. Какво беше хубавото в редиците на сините? Многото юноши, които се открояваха от играч като Марсиньо, взимащ заплата, колкото всички таланти в първия състав, взети заедно. Срещу Разлог със силната си игра се отличи ексканарчето Цветелин Тонев. Крилото бе участник във всички интересни неща пред вратата на Пирин, а и тресна гредата при ситуация през второто полувреме.

Кой е обаче Цветелин Тонев?

Той е роден на 3 януари 1992 г. в Пловдив. Първите си стъпки във футбола прави в Ботев Пд. Треньорите в първия тим на Канарчетата обаче не оценяват неговите качества. Именно заради неуредиците в пловдивската школа той напуска Пловдив в посока София. Тонев е привлечен в школата на Левски през лятото на 2010 г. по настояване на Ясен Петров. Крилото започва да тренира с юношите старша възраст на Левски. Там продължава с добрите изяви и Ясен го кани за тренировки и в първия тим на сините. Тонев попада на няколко пъти в разширения състав на Левски, а през май т.г. дебютира в родния си град. Петров го пуска срещу Локо Пд, а сините падат след драма с 2:3. След треньорските рокади на Герена през лятото Тонев продължава да е част от първия тим на Левски. Илиан Илиев дори го взима на лагера в Линдабрун, където крилото взима участие в три от контролите – с Металург (2:0), Гьор (2:1) и Золенау (3:3). Илиан пуска талантливия пловдивчанин в срещата реванш с ФК Сараево, а с играта си в заключителните минути Тонев раздвижва синята атака въпреки загубата с 1:3. Заради Агиеманг Опоку, а след това и Илиян Йорданов обаче Тонев остава на заден план, въпреки че и двамата не го превъзхождат по качества.

– Той е много добро и талантливо момче. По мое време го привлякохме от Ботев Пд. Видяхме качествата му и не сбъркахме, като го взехме. Цветелин е много бърз и техничен. Хубавото при него е, че може да борави еднакво добре и с двата крака. Докато бях треньор, той много усърдно тренираше, но не само в първия отбор. Неговият наставник при юношите Викторио Павлов също бе впечатлен и следяхме внимателно развитието му. През миналия сезон той дори стана голмайстор в елитната група въпреки че не е типичен централен нападател. Когато бях треньор на Левски, го взимах постоянно при нас да тренира и му дадох шанс срещу Локо Пд (б.а. – 6 май при 2:3 на Лаута). Има големи качества. Тих е и тренира усърдно. Той, както и всички юноши, които се готвят с първия отбор на Левски обаче трябва да знаят, че трудното тепърва предстои. Работата е по-тежка, по-отговорна, но това е пътят, ако искат да станат футболисти. Трябва да продължат с работата, защото само така могат да се развиват – заяви за “7 дни спорт” директорът на синята школа Ясен Петров.
Иначе Цветелин Тонев бе част от отбора на старшата, в който много ярко блестяха и други момчета. Например Тодор Чаворски, Никола Яначков, Христо Попадийн, Георги Стоичков и Асен Георгиев. Таланти, които все още не могат да пробият в първия тим. Също като Тонев.

– Търсим играч на фланга, където трябва да бъдем по-агресивни – призна преди дни Илиан Илиев.
За съжаление до този момент кариерата на Тонев е под знака на отрицанието – в Ботев Пд не го оцениха, а в Левски трудно го забелязват. През зимата сините ще търсят крило на всяка цена, а може да се окаже, че те такова си имат. Просто още не го знаят…

в. “7 дни спорт”, 26 ноември 2012

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s